Przejdź do głównej zawartości

Usuwanie plików

Delete Files

Możesz usuwać pliki z „Sejfu” (Safe). Jedną z najważniejszych zalet korzystania z PDM jest jednak ochrona przed niezamierzonymi konsekwencjami. Z tego względu możliwość usuwania plików podlega pewnym ograniczeniom.

Nie można usunąć pliku, jeśli:

Plik jest składnikiem innych plików

Nie można usuwać plików używanych przez inne pliki. Spowodowałoby to brak komponentów w innych projektach. Innymi słowy, jeśli plik przeznaczony do usunięcia jest składnikiem innych plików, nie można go usunąć, dopóki nie zostanie z nich usunięty. W oknie „Usuń” (Delete) zostanie wyświetlony komunikat informujący, że inne pliki w projekcie odwołują się do tego pliku.

Możesz kliknąć ikonę lupy w tym oknie, aby sprawdzić, gdzie ta część jest używana i do których jej wersji istnieją obecnie odwołania.

Ta funkcja jest dostępna w „Przeglądarce PDM” (PDM Browser) w wersji v28.1 lub nowszej.

Plik jest otwarty

Jeśli plik jest obecnie otwarty, nie można go usunąć.

Plik jest wyewidencjonowany

Jeśli plik jest obecnie wyewidencjonowany, nie można go usunąć.

Usunięte pliki są przenoszone do „Kosza” (Recycle Bin) sejfu, gdzie pozostają do czasu ich trwałego wyczyszczenia.

Usuwanie pliku lub plików

  • Zaznacz jeden lub więcej plików w „Przeglądarce sejfu” (Safe Browser).

  • Kliknij zaznaczenie prawym przyciskiem myszy i wybierz polecenie „Usuń” z menu kontekstowego.

  • Zostanie wyświetlone okno „Usuń”:

  • Aby usunąć plik wraz ze wszystkimi jego bezpośrednimi i przedłużonymi składnikami, zaznacz pole wyboru „Uwzględnij składniki” (Include Constituents).

  • Naciśnij przycisk „OK” (OK).


Oryginał: Delete Files

© 2026 DatacompITPolityka prywatności← Powrót do alibre.pl