Aktywne i nieaktywne Konfiguracje
Active vs. Inactive Configurations
Podczas tworzenia „Konfiguracja” (Configuration) określasz, które typy „Zamknięcie” (Locks) chcesz do niej zastosować. Jeśli dane zamknięcie jest zaznaczone, na przykład zamknięcie „Kolor części” (Part Color), oznacza to, że „Konfiguracja” zachowa własną kopię wartości dla tego typu zamknięcia. Wprowadzanie zmian poza „Konfiguracja” nie wpłynie na jej dane dotyczące zamkniętych elementów — w praktyce dla „Konfiguracja” został utworzony odizolowany zbiór danych.
Aby edytować dane zamknięte przez ustawienia zamknięć danej konfiguracji, najpierw uaktywnij „Konfiguracja”.
W każdej chwili aktywna jest dokładnie jedna „Konfiguracja”.
Aktywne „Konfiguracje”
Dział zatytułowany „Aktywne „Konfiguracje””Gdy „Konfiguracja” jest aktywna, wprowadzane zmiany w modelu lub danych aktualizują zamknięte dane aktywnej konfiguracji, a także — w stosownych przypadkach — wszystkie niezamknięte dane z innych konfiguracji.
Uaktywnianie „Konfiguracja”
-
Kliknij dwukrotnie dowolną nazwę konfiguracji w „Drzewo projektu” (Design Explorer), aby ją uaktywnić.
-
Kliknij prawym przyciskiem myszy dowolną nazwę konfiguracji w „Drzewo projektu” i wybierz „Uaktywnij” (Activate).
Nieaktywne „Konfiguracje”
Dział zatytułowany „Nieaktywne „Konfiguracje””Jeśli „Konfiguracja” jest nieaktywna, wszelkie zmiany wprowadzone w elementach, które mogą być w niej zamknięte, zostaną zignorowane i nie zaktualizują zamkniętych danych nieaktywnej konfiguracji.
Oryginał: Active vs. Inactive Configurations