Przejdź do głównej zawartości

Zablokowane i odblokowane konfiguracje

Locked vs. Unlocked Configurations

Można tymczasowo zastąpić (wyłączyć) ustawienia blokad poszczególnych pozycji używane w definicji konfiguracji. Po kliknięciu prawym przyciskiem myszy nazwy konfiguracji można wybrać polecenie „Zablokuj” (Lock) lub „Odblokuj” (Unlock).

Podczas tworzenia nowej konfiguracji określa się jej ustawienia blokad. Ustawienia te określają, które zmiany modelu lub danych wyróżniają edytowaną konfigurację. Niezależnie od tego można zablokować lub odblokować konfigurację jako całość.

Jest to stan domyślny wszystkich konfiguracji. Zablokowanie konfiguracji oznacza po prostu, że program będzie stosował ustawienia blokad poszczególnych pozycji określone podczas jej tworzenia. Ustawienie to można rozumieć jako „Stosuj reguły konfiguracji”.

Odblokowanie konfiguracji oznacza, że program będzie ignorował wszystkie jej ustawienia blokad poszczególnych pozycji. Zazwyczaj jest to stan tymczasowy, stosowany na potrzeby konkretnego zadania modelowania. Ustawienie to można rozumieć jako „Ignoruj reguły konfiguracji”.

Odblokowanie konfiguracji umożliwia sprawne wprowadzenie zmiany modelu lub danych jednocześnie w wielu konfiguracjach, nawet jeśli ich indywidualne ustawienia blokad normalnie by na to nie pozwalały.

Podczas modelowania można korzystać z kilku zablokowanych konfiguracji, a zmiany modelu lub danych wprowadzane w każdej z nich mogą dotyczyć wyłącznie konkretnej konfiguracji, w której aktualnie wykonywana jest praca. Wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami, ponieważ właśnie do tego służą konfiguracje.

Czasami zachodzi potrzeba wprowadzenia zmiany, która musi zostać uwzględniona w wielu konfiguracjach. Można to zrobić, przechodząc kolejno do każdej konfiguracji, uaktywniając ją i wprowadzając tę samą zmianę podstawową. Następnie trzeba wielokrotnie powtarzać ten proces dla każdej konfiguracji. Jeśli konfiguracji jest wiele, a wprowadzanie zmian jest czasochłonne, takie podejście może być nieefektywne.

Zamiast tego można odblokować docelowe konfiguracje. Powoduje to tymczasowe wyłączenie stosowania indywidualnych ustawień blokad tych konfiguracji, dzięki czemu wprowadzane zmiany są przenoszone do wszystkich odblokowanych konfiguracji. Po wprowadzeniu zmiany można ponownie zablokować konfiguracje i kontynuować pracę.


Oryginał: Locked vs. Unlocked Configurations